Het belang van een snelle website

Waarschijnlijk herken je het wel: je opent een website, maar na een paar seconden is hij nog steeds niet geladen. De kans is groot dat je de site weg klikt en verder zoekt naar een alternatief. Dit wil je natuurlijk niet als bedrijf zijnde. Een snellere website levert je niet alleen een betere gebruikerservaring op, je scoort ook beter in Google.

 

Waarom is de laadtijd van je website zo belangrijk?

Bezoekers zijn ongeduldig

Je hebt een website om je bedrijf te laten zien aan mensen en eventueel potentiële klanten. De conclusie die Google trekt, is duidelijk. Hoe langer de laadtijd van je website, hoe groter de kans dat de bezoeker weg klikt. Volgens Google verliezen de meeste sites de helft van hun bezoekers tijdens het laden. Dat is aardig wat.

 

Google’s algoritme

De zoekmachine verwerkt elke seconde zo’n 40.000 zoekopdrachten. De kans is dus groot dat je doelgroep gebruik maakt van Google. De zoekresultaten van Google zijn gebaseerd op een ingewikkeld algoritme dat regelmatig wordt verbeterd en aangepast. Met als doel om de zoeker een zo goed mogelijk antwoord te geven. Bij Google staat de gebruiker op de eerste plaats. Het algoritme is dan ook zo ontworpen dat de bezoeker zo snel en veel mogelijk op zijn wenken wordt bediend.

Ook heeft Google in 2018 de ‘Google Speed Update’ gepresenteerd, dit heeft ervoor gezorgd dat trage websites klappen krijgen in de zoekresultaten. Het gaat hier niet alleen om de laadtijd van websites op desktop, maar ook op een mobiel apparaat. Dus wil je zo hoog mogelijk scoren in Google, dan is het hebben van een snelle website belangrijker dan ooit.

Er spelen ook nog een aantal andere factoren mee in het bepalen van de rankings in Google. Op sommige factoren kun je wel invloed uitoefenen, op andere (vrijwel) niet. Zo spelen bijvoorbeeld de kwaliteit en kwantiteit van de inbound links naar je website een rol. Dit is een punt waarop je zelf actie kunt ondernemen. Een punt waar je zelf weinig invloed op hebt maar wel een rol speelt, is de leeftijd van de domeinnaam. De snelheid waarmee de pagina’s van je website laden, ook wel page speed genoemd, behoort tot de eerste categorie: je kunt er zelf invloed op uitoefenen.

 

Je website sneller maken, hoe doe je dat?

Het kan zo zijn dat je tot de conclusie bent gekomen dat er toch nog wel wat werk aan de winkel is. Waar moet je nu beginnen? We hebben een paar tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen.

  • Kies een goede hostingpartij

Elke hostingpartij is weer anders. Als je wilt dat je website op een snelle server draait, dan betaal je hier meestal iets meer voor. Toch zorgt dit uiteindelijk voor meer bezoekers. Bezoekers die daadwerkelijk op je website blijven en niet gelijk terug klikken.

  • Voorkom te veel omleidingen

Als je op weg naar huis 3 omleidingen tegenkomt, ben je ook later thuis. Dit is ook zo met het doorverwijzen naar andere pagina’s. Een 301-redirect aanleggen is prima, maar voorkom dat je pagina’s meerdere keren zijn geredirect.

  • Verklein CSS, JavaScript en de HTML code

Een wildgroei in de achterkant van je website is een belangrijke veroorzaker van een langzame website. Veel websites gebruiken allerlei verschillende plugins, die door verschillende ontwikkelaars zijn aangemaakt. Om de website sneller te maken wordt het aangeraden dit de minimaliseren.

  • Optimaliseer de afbeeldingen op je website

Hier valt vaak veel winst mee te behalen. Iets wat vaak voorkomt, is dat de bestandsgrootte van afbeeldingen veel te groot is. Hierdoor moet er veel meer data worden ingeladen dan nodig is. Het verkleinen van afbeeldingen doe je bijvoorbeeld in Photoshop. Vervolgens kun je ze ook nog comprimeren. Dit heeft als gevolg dat de afbeeldingen sneller laden, wat de laadtijd van je website doet slinken.

  • Laat een maatwerk website ontwikkelen 

Een maatwerk website is precies de website die je wilt. Deze website bevat alleen de functies die je ook daadwerkelijk gebruikt, wat een groot verschil is met een template website. Dit zorgt ervoor dat een goede maatwerk website sneller laadt dan een template website.

 

Een goede website laten bouwen?

Onze passie ligt bij het online succesvol(ler) maken van jouw organisatie. Het geeft ons voldoening om je te helpen bij het bereiken van mooie resultaten met jouw website of webshop. Of het nu gaat om het binnenhalen van leads met een (informatieve) website, het online verkopen van producten met een Magento of WooCommerce webshop of een uniek platform in Laravel. Wij zijn specialisten en helpen jou graag om dit succes te bereiken.

 

 

In het kort

  • Grote invloed op gebruiksvriendelijkheid
  • Beter vindbaar in Google
  • Optimaliseer de afbeeldingen op je website
  • Laat een maatwerk website ontwikkelen