Blog password manager banner

Belang van passwordmanagers

In deze digitale tijd waarin we steeds meer online doen, is het belangrijker dan ooit om onze online beveiliging serieus te nemen. Een passwordmanager kan een belangrijke rol spelen in het beschermen van onze persoonlijke informatie. In deze blog geven we antwoord op verschillende vragen: is er een noodzaak voor het gebruik van een passwordmanager? Hoe werkt het en welke verschillende opties zijn er?

Steeds meer mensen hebben online accounts voor bankieren, winkelen, social media en andere activiteiten. Het is belangrijk om unieke en sterke wachtwoorden te gebruiken voor elk van deze accounts. Je wil tenslotte niet dat deze gehackt worden. Het onthouden van al deze ingewikkelde wachtwoorden is nogal een uitdaging. Een passwordmanager is hier de ideale oplossing voor! Een passwordmanager bewaart al jouw wachtwoorden op een veilige manier én geeft je de mogelijkheid om ze gemakkelijk op te roepen wanneer je ze nodig hebt.

 

Wat houdt een passwordmanager in?

Een passwordmanager is een tool die gebruikers helpt bij het beheren en beschermen van hun online wachtwoorden en overige vertrouwelijke informatie.

Passwordmanager tools werken als volgt:

  • De tools bedenken automatisch sterke wachtwoorden;
  • De wachtwoorden worden opgeslagen in de accounts van de gebruiker;
  • Wanneer de gebruiker de volgende keer inlogt op het betreffende online platform, voert de passwordmanager automatisch het juiste wachtwoord in.

Het grote voordeel? Je hoeft niet langer al je wachtwoorden zelf te onthouden.

 

Veiligheid

Een andere reden waarom passwordmanagers nuttig zijn, is de beveiliging die ze bieden. Veel mensen gebruiken gemakkelijk te raden wachtwoorden zoals “123456” of hun geboortedatum. Hierdoor wordt vertrouwelijke informatie blootgesteld aan hackers en cybercriminelen. Passwordmanagers gebruiken militaire encryptie om jouw wachtwoorden te beschermen en zorgen ervoor dat alleen jij toegang hebt tot de accounts.

tweestapsverificatie password manager

Een ander belangrijk aspect van passwordmanagers is de mogelijkheid om wachtwoorden te genereren en op te slaan voor nieuwe accounts die je aanmaakt. Een veelgemaakte fout is dat mensen eenzelfde wachtwoord gebruiken voor verschillende accounts. Als één van deze accounts wordt gehackt, krijgt de hacker toegang tot alle andere accounts. Passwordmanagers bieden een eenvoudige oplossing voor dit probleem door jou te helpen unieke, sterk wachtwoorden te genereren voor elk van je accounts. Daarnaast bieden verschillende passwordmanagers tweestapsverificatie aan. Je gebruikt hierbij 2 verschillende apparaten om in te loggen in je account. Inloggen wordt hiermee een stuk veiliger en je verkleint de kans voor hackers om toegang te krijgen tot jouw persoonlijke gegevens.

Voorbeelden van tweestapsverificatie zijn: een app die een code of bevestigingsknop toont, gezichtsherkenning of een sms-code.

Verschillende passwordmanagers

LastPass

LastPass is een populaire passwordmanager met een intuïtieve interface en een breed scala aan functies, waaronder autofill, auto login, wachtwoord generatie en beveiligingswaarschuwingen. Lastpass is (gratis) verkrijgbaar. Met de betaalde versie van Lastpass krijg je toegang tot meer functies en ondersteuning voor meerdere apparaten.

1Password

1Password biedt een solide passwordmanager met een gebruiksvriendelijke interface en een uitgebreid pakket aan functies net zoals Lastpass. 1Password biedt daarnaast ook een functie voor het opslaan van andere vertrouwelijke informatie, zoals creditcardgegevens en identiteitsbewijzen.

Dashlane

Dashlane is een passwordmanager met een schone interface en heeft dezelfde functies als Lastpass en 1Password. Dashlane beschikt ook over een VPN-dienst voor extra privacybescherming en heeft zowel een gratis versie als een betaalde optie met meer functies en ondersteuning voor meerdere apparaten.

Het is per afnemer verschillend wat de wensen en behoeftes zijn. Stem de prijs/kwaliteit verhouding af bij wat bij jouw situatie past.

 

Toename gebruik passwordmanagers

Er is de laatste jaren een duidelijke toename te zien in het gebruik van passwordmanagers. Dit komt door de groeiende bewustwording over het belang van online beveiliging en de vele voordelen die passwordmanagers te bieden hebben. Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Californië in 2021 toonde aan dat het aantal mensen dat gebruikmaakt van een passwordmanager sinds 2019 met 30% is toegenomen. Dit is een indrukwekkend cijfer en bewijst het groeiende vertrouwen in deze technologie onder consumenten. Waar wacht je nog op?

Toename

Bij Suite Seven nemen wij online beveiliging en privacy erg serieus. Daarom maken wij als bedrijf gebruik van passwordmanagers om onze veiligheid te waarborgen. Door de juiste technologie in te zetten, kunnen wij sterke, unieke en complexe wachtwoorden gebruiken voor al onze online diensten. Hierdoor kunnen wij ons beveiligingsniveau verhogen en zijn wij beter beschermd tegen cyberaanvallen. Bovendien bespaart het ons tijd en energie, omdat we niet meer handmatig oneindige wachtwoorden hoeven te onthouden.

Kevin van Hattum

Support Manager

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Kom eens langs om te sparren, de versgemalen koffie staat voor je klaar! Bel ons of stuur ons een mail.

Contact opnemen 0342 846 926