Google Tag Manager

Belang van Tagmanager op je site

Data beheren én meetbaar maken, het liefst op een zo overzichtelijk mogelijke manier. Online staan honderden blogs die je vertellen hoe je de ene na de andere plugin installeert om dit te bereiken. Al deze losse flarden kunnen een hoop chaos en bovendien fouten opleveren. En dat is wanneer Google Tag Manager om de hoek komt kijken.

Google Tag Manager is niet eenvoudig, maar wel een vereiste voor jou als developer, online marketeer of ondernemer. Maar wat kun je er precies mee? In deze blog leggen we je uit hoe Google Tag Manager in zijn werk gaat én wat de voor- en nadelen zijn.

Google Tag Manager, wat houdt het in?

Google Tag Manager, afgekort GTM, is een online Google product waarmee je tags kunt toevoegen aan je website. Zoals de naam al doet vermoeden is het een Tag Management Systeem, een managing tool om de zogenoemde tags (hier later meer over) te managen vanuit één beheersysteem.

Wat is een tag?

Een tag is vertaalbaar naar een stukje code van bijvoorbeeld Google Analytics of Hotjar. In codetaal een stuk JavaScript code. Binnen het beheerdersaccount is het mogelijk meerdere externe tags in te laden op de site. Er staan geen losse tags meer op je website, waardoor pagina’s sneller worden geladen.

Analytics moet bijvoorbeeld geïnstalleerd worden op een site door middel van 1 of 2 scripts. Deze scripts kan je via GTM inladen en beheren. Andere voorbeelden van scripts, (ookwel tags) zijn: Facebook Pixel, Tawk.to, Mailchimp enzovoorts.

Simpel gezegd gebruik je tags om gebeurtenissen op jouw website te meten. Alle gebeurtenissen, zoals klikken en weergaven worden op één plek verzameld: de datalayer. Wanneer je een specifieke gebeurtenis triggered, kun je daar tags aan koppelen. Dat doe je vanuit de GTM container waar je alle tags en triggers kunt beheren.

Hoe installeer ik GTM?

Net als Google Analytics wordt GTM ingeladen door eenmalig twee scripts toe te voegen aan de website. Bij deze handeling heb je een webdeveloper nodig. De GTM container heeft namelijk een eigen HTML code die in de achterkant van de website geplaatst moet worden.

Mocht Analytics al op de site staan raden we aan dit via Tagmanager in te laden in plaats van extra op de website te doen. Op deze manier beheer je alle data vanuit één plek. Door Analytics via GTM in te laden heb je hier meer grip op en kan je eenvoudig additionele dingen meten en configureren. Bovendien zorgt Tagmanager bovenop Analytics voor minimale impact op de PageSpeed van jouw website.

Voordeel van Tagmanager gebruiken

Doordat alles vanuit één plek te beheren valt en het een Google product is krijg je automatisch al veel voordelen. Natuurlijk heeft elke tool zowel voor- als nadelen. We zetten ze voor je op een rij:

Voordelen

  • Gratis tool om aan te schaffen;
  • Nieuwe tags zijn snel te plaatsen en aan te passen;
  • Gebruiksvriendelijk;
  • Herbruikbare templates;
  • Uitgebreid testen door de debug-mode;
  • Meerdere containers uit één locatie: heb je meer sites? Je kunt diverse containers aanmaken en beheren voor overzicht en structuur.

Nadelen

  • Het vereist de nodige kennis;
  • Foutgevoelig een fout kan al je codes beïnvloeden.

Het profiteren van de voordelen zou onmogelijk zijn wanneer je handmatig scripts toevoegt aan een site. Los van de handigheidjes binnen de tool zelf kan Google Tag Manager ook een positieve invloed hebben op de snelheid van je website of webshop, doordat tags beter ingericht kunnen worden. Daarnaast kan een marketingbureau gemakkelijker aan de slag met jouw website wanneer je Google Tag Manager gebruikt.

Voor wie is Tagmanager bedoeld?

Doordat je JavaScript code kan beheren via een marketingtool is het een soort samenkomst van developers en marketeers. Enerzijds kunnen de developers via Google Tag Manager code aan jouw site toevoegen en kunnen marketeers marketing tools als Google Analytics beheren. Een win-win-situatie dus!

Wat nu verder

Weten hoe je Tagmanager beter, efficiënter en sneller kan inrichten of überhaupt overstappen naar Tagmanager? Neem contact op met een van onze specialisten. We helpen je graag.

Ruben Jansen

Data Analyst

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Ruben helpt je graag met het efficiënt inrichten van je Tagmanger op je site. Stuur hem gerust een berichtje!

Contact opnemen 0342 846 926