koppelingen

Koppelingen, standaard of maatwerk?

Een koppeling of API koppeling, een veelvoorkomend begrip binnen bedrijven. Voor de niet-techneuten onder ons soms een onbegrijpelijke term. In deze blog lees je alles over koppelingen, API’s en wat de voordelen zijn van een maatwerk koppeling voor jouw webshop.

Wat is een koppeling?

Laten we bij de basis beginnen: het doel van een koppeling is om twee software systemen aan elkaar te verbinden. Dat kan van alles zijn, je kunt een koppeling zien als de schakel tussen de website en een ander systeem. Of het nu gaat om de boekhouding, nieuwsbrief, administratie, verzendpartij, het CRM-pakket of een ander systeem. Een software koppeling verzorgt de communicatie tussen verschillende softwarepakketten zodat ze gegevens uit kunnen wisselen.

Een greep uit de systemen die je als partij aan je webshop kan koppelen zijn bijvoorbeeld:

Overzicht-koppelpartijen

Wellicht komen een aantal van deze namen je bekend voor en werk je hier al jarenlang mee samen. Onze specialisten hebben veel ervaring met het koppelen met deze externe systemen. Een mooie kans om de gegevens tussen jouw systeem en de website te automatiseren en kosten plus tijd te besparen!

Standaard koppelingen vs maatwerk koppelingen 

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een standaard koppeling en een maatwerk koppeling? 

Een voorbeeld van een standaard koppeling is de postcode checker. Soms wordt je straatnaam automatisch aangevuld als alleen de postcode en het huisnummer worden ingevuld bij de adresgegevens. Dat is niet iets wat standaard in elke webshop zit, hiervoor is een koppeling nodig, namelijk een koppeling met Postcode.nl. Hiermee kun je met de ingevulde postcode en het huisnummer de straatnaam ophalen. Eenvoudig voor de bezoeker en minder foutgevoelig voor jou, het adres wordt gecheckt in de database van Postcode.NL.

Hetzelfde geldt voor de betaalprovider, zoals een Mollie, Pay of Sisow. In een webshop is het belangrijk dat dit systeem veilig gekoppeld wordt. Google Analytics, Google Tag Manager, Google Ads en Channable vallen ook in dit rijtje. Bij Suite Seven worden deze partijen standaard gekoppeld aan je webshop. Het voordeel van standaard koppelingen is dat ze relatief makkelijk te realiseren zijn, maar er zijn ook gevallen waarbij dit niet zo eenvoudig gaat. Als er geen bestaande oplossing beschikbaar is, is het een idee om de koppeling maatwerk te realiseren.

Wat maakt iets een standaard koppeling? En waarom is het relatief makkelijk?

Er zijn bedrijven die zich volledig, puur en alleen, focussen op het realiseren van API koppelingen. Veelvoorkomende API koppelingen zijn vaak door dit soort partijen al eens gerealiseerd, waardoor dit soort koppelingen door klanten vaak in abonnementsvorm worden afgenomen. Het voordeel hiervan is dat de koppeling up-to-date wordt gehouden door de partij die de koppeling heeft gemaakt. Een veel voorkomende koppeling kan vaak geïmplementeerd worden met een plug-in. 

Een maatwerk koppeling is alleen mogelijk als beide systemen het toestaan en het aanbieden om met elkaar te communiceren. Een oud systeem heeft bijvoorbeeld niet een publiekelijke ‘toegangsdeur’ om zomaar alle data uit op te halen. Beide systemen moeten een zogeheten ‘API’ aanbieden. 

De betekenis van API

De afkorting API staat voor Application Programming Interface. Een API koppeling zorgt er simpelweg voor dat er data gewisseld kan worden tussen twee softwaresystemen. Een API is de technische interface om gegevens mee te wisselen. Denk bijvoorbeeld aan een boekhoudprogramma zoals Exact. Je hebt hier waarschijnlijk flink in geïnvesteerd, en je komt erachter dat je sommige zaken van je webshop naar het CRM-systeem moet overzetten. Dat doet het systeem niet voor jou, want er is nog geen API koppeling. 

De communicatie tussen deze twee systemen gebeurt door middel van API’s. Elke API heeft een eigen manier van technisch communiceren en daar moet de specialist op inspelen door een koppeling te realiseren. Suite Seven maakt daarbij altijd zoveel mogelijk gebruik van de te koppelen systemen en aanwezige standaard API’s via technieken als SOAP, XML en REST, GraphQL of JSON. Bekijk eens de mogelijkheden van het gewenste systeem of ze een API aanbieden of laat ons contact opnemen!

Hoe gaan we te werk?

Koppelpartijen

We gaan het wiel niet opnieuw uitvinden. Voor standaard koppelingen maken we gebruik van bestaande koppelingen, koppelpartijen en online oplossingen. xCore is zo’n koppelpartij. Zij zijn bijvoorbeeld marktleider in de koppeling van Exact naar WooCommerce/Magento.

Maatwerk koppeling HST en WooCommerce

Veel grote softwarepakketten hebben API’s die beschikbaar zijn voor iedereen. Zo was dit ook het geval bij HST TransMission en WooCommerce. HST is een allround logistiek dienstverlener welke ook een API beschikbaar heeft. Er bestond nog geen koppelpartij of oplossing om WooCommerce en HST te koppelen en daarom hebben onze specialisten hier een op maat gemaakte koppeling voor gerealiseerd.

Een maatwerk koppeling realiseren is geen eenvoudige klus. Allereerst nemen we samen met de klant de requirements door. Naast het automatiseren van standaard procedures, zoals het ontvangen van track & trace codes, het wijzigen van adresgegevens of het annuleren van een bestelling, heeft de klant wellicht specifieke wensen. Als we de requirements helder hebben, starten we met het realiseren van de maatwerk koppeling.

De maatwerk koppeling met HST en WooCommerce zorgt ervoor dat nieuwe bestellingen automatisch worden aangemeld en geannuleerd, track & trace codes worden ontvangen, adresgegevens gewijzigd worden en een bestelling updaten automatisch verloopt. Als eerste is gekeken naar de API van HST en de wijze waarop dit systeem is gestructureerd. Vervolgens is er gekeken naar de technische communicatie, dus hoe HST de data wil ontvangen. Op basis hiervan is een maatwerk koppeling geschreven door onze specialisten. Tot slot wordt deze koppeling geïmplementeerd en testen we het product totdat het eindresultaat volledig goed staat. 

Bekijk onze case ‘Dé Zomerspecialist’ waar we een koppeling met HST geheel op maat hebben gerealiseerd.

Suite Seven en maatwerk koppelingen

Koppelingen zijn tijdbesparend, op deze manier kan je heel effectief en efficiënt te werk gaan. Daarnaast weet je zeker dat er geen menselijke fouten gemaakt worden en is je administratie op de achtergrond volledig bijgewerkt, zonder dat je er naar om hoeft te kijken. 

Een software koppeling maken is niet iets wat je zelf eventjes in elkaar zet. Onze specialisten duiken graag in jouw systemen om te kijken wat er mogelijk is. Alles kan geheel op maat gerealiseerd worden. Heb jij hulp nodig bij het koppelen van een bepaald software systeem? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op!

Ruben van den Brink

Head of Design

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op!

Contact opnemen 0342 846 926