Waarom is het updaten van je website of webshop zo belangrijk?

Een website of webshop moet geüpdatet worden. Je kunt het vergelijken met een auto of motor. Zonder onderhoud blijft deze vast en zeker wel even doorrijden, maar de kans is groot dat de auto of motor veel meer problemen heeft als hij niet met enige regelmaat wordt onderhouden. Hetzelfde geldt voor een website of webshop.

Hoe belangrijk is het onderhoud van jouw CMS?

Een website maakt gebruik van een Content Management Systeem. Dit is een systeem waarin je de content kunt beheren en wijzigingen aan de site kan doorvoeren, zonder dat je kennis nodig hebt van programmeertaal. De achterkant van je website of webshop. Het CMS is de basis, daarnaast bevat de website of webshop een thema (de layout van je site) en vaak ook diverse plug-ins om functionaliteiten te realiseren.

De techniek staat niet stil, er wordt voortdurend door allerlei ontwikkelaars doorgewerkt aan het CMS en ook de plug-ins worden continue verbeterd. Deze updates verbeteren de plug-in en dichten onder andere ook beveiligingslekken. Pleeg je niet regelmatig onderhoud aan deze plug-ins? Dan brengt dit grote beveiligingsrisico’s met zich mee. Zorg dus dat dit goed onderhouden wordt!

Als een website of webshop niet wordt onderhouden, dan wordt de kans steeds groter dat een hacker toegang kan krijgen. Een gehackte website of webshop is één van de grootste nachtmerries van een ondernemer. Het kost veel tijd om dit te herstellen en de site weer hackvrij te maken. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen.

Het gevaar van hackers

Zo’n 30.000 websites over de gehele wereld worden dagelijks gehackt. Hackers worden steeds slimmer en vinden steeds nieuwe wegen om in websites te komen. Hackers zijn tegenwoordig vaak geautomatiseerde bots die via scripts het internet afspeuren op zoek naar websites met zwakke plekken. Zo zijn ze in staat om tegelijkertijd vele duizenden websites te checken. Er zitten er altijd wel een paar tussen waarbij dit lukt. Meestal is dit dan te wijten aan achterstallig onderhoud van de website, maar ook is een hack vaak te wijten aan kwetsbaarheden binnen het hosting platform.

Het belang van een goed advies

Wij adviseren onze klanten om te kiezen voor een betrouwbare hostingpartij die de beveiliging van de servers heel serieus neemt. Naast dat het niet updaten van de site voor beveiligingsrisico’s kan zorgen zal de website steeds trager worden.

Het updaten van je site is niet altijd een kwestie van klikken op de update knop. Er is vaak meer kennis nodig. Bijvoorbeeld als bekend wordt dat een plug-in update malware bevat. In dit geval zal er dus ook gefilterd moeten worden op welke updates uitgevoerd moeten worden. Ook moet er vaak voordat updates gedaan worden nog wat technische aanpassingen plaatsvinden op de server of website. Bijvoorbeeld het verhogen van de php versie, het maken van backups en het doortesten van de plugin functionaliteiten. Als dit niet goed wordt ingesteld of gecontroleerd wordt dan kan de website niet meer zichtbaar zijn en een foutmelding geven, of het kan zijn dat specifieke website onderdelen niet meer werken als voorheen.

Het regulier onderhouden van je website brengt ook verbetering met zich mee. De website regelmatig updaten komt ten goede van de SEO van de website. Google vindt het fijn als een website zo nu en dan nieuwe teksten bevat, daarmee wordt een website “belangrijker” gevonden.

Update jouw website

In updates van CMS systemen en/of de plug-ins hiervan worden vaak wijzigingen doorgevoerd die de snelheid verbeteren. Zo kan een website bijvoorbeeld na een update vaak beter overweg met nieuwe PHP versies of nieuwe versies van webservers. Nieuwe updates brengen vaak ook mooie nieuwe features met zich mee. Als de website up to date gehouden wordt, voorkomt dit hack gevoeligheid en hoge kosten om eventuele hacks uit de site te halen.

Het belangrijkste van het updaten van je sites is dat nieuwe updates vaak beveiligingspatches bevatten. Populaire systemen als WordPress en Magento brengen regelmatig updates uit. Dat is ook noodzakelijk, want door de bekendheid van het systeem is het ook een groter doelwit voor hackers. Beveiligingslekken raken snel bekend bij hackers. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig de site up to date te houden.

Heb je hulp nodig bij het onderhoud van je website of webshop?

Laat je je website of webshop realiseren door Suite Seven, dan geven we je graag persoonlijk advies over het onderhoud.

Kevin van Hattum

Support Manager

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem dan contact op!

Contact opnemen 0342 846 926